Tokaçlı

Kurtikan

1977 yılına kadar resmi adı Kurtikan olan ve halk arasında hala bu adıyla tanınan Tokaçlı köyüne, Tatvan'ın Van yolu istikametinde Tatvan'ın hemen çıkışında sol tarafa doğru giden yolu takip ederek ulaşmak mümkündür. Kurtikan köyü merkeze 16 km uzaklıktadır.

  • Eski Adı: Kurtikan
  • Nüfus: 305
  • Merkeze Uzaklık: 16 km
  • Mezralar: Paşaelmalı (Paşvask)
  • Köy Muhtarı: Ebubekir Piral
  • Okul: İlkokul
  • Sağlık Ocağı: Yok

Kurtikan köyü, köylüler arasında Dema Gule, Şikevre ve Gire Şin olarak adlandırılan tepelerinin arasında, kuzeyde Van Gölü kıyısında kuruludur. Kurtikan deresi kuzeyde Van Gölüne doğru köyün tam ortasından geçer ve Nisan-Mayıs ayları arasında yumurtlamak için Van Gölü'nden derenin içlerine doğru yüzen İnci Kefalleriyle dolar.Köyde Kaniya Cindo ve Kaniya Debaşi olarak adlandırılan iki tatlısu pınarı bulunmakta.

Köy Taxa Piçuk, Taxa Jor, Taxa Mezin, Akirnat ve Paşvask olmak üzere 5 mahalleye ayrılır. Paşvask (Paşaelmalı) mahallesi kendi başına bir köy olarakta bilinir. Paşvask'ta Ermeniler'den kalma iki eski kilise vardır. Bunlardan bir tepe başında olanı, eski dönemlerde keşiş yetiştirmek için kullanılmıştır. Kurtikan köyünde 1950'li yıllarda yapılmış olan Tokaçlı Paşaelmalı İlköğretim Okulu vardır.

Çok sıkı bir yeşil bitki örtüsüne sahip olan köyde yetişen başlıca meyva ve sebzeler kiraz, ceviz, kış elması (Seve Çale), Sorani (bir çeşit elma), küçük armut (Şekirok), kayısı, kara erik, patates, lahana, fasulye ve kabaktır.

Köyün ne zaman kurulduğu hakkında kesin bilgiler bulunmamakla beraber Paşvask mahallesinin çok eski bir geçmişe sahip olduğu bilinmektedir. Paşvask'ın eski sakinleri arasında Ermeniler de bulunmaktaydı. Köyün daha sonra kurulan mahalleleri tahminen 120-140 yıllık bir geçmişe sahiptir.

23. Dönem milletvekillerinden Cemal Taşar bu köyde dünyaya gelmiştir. Ayrıca 23. ve 24. dönem milletvekillerinden Hüseyin Çelik'in annesi Sariye Yalçın bu köydendir.

Çoğunluğu akraba olan köyde yaşayan başlıca aşiretler ve aileler Mala Serzer, Mala Şixan, Mala Kalo, Mala Şemsuan, Mala Ehmet Hesino, Mala Helaci ve Bekiranlardır. Tatvan merkeze ve batıda İstanbul, Mersin ve İzmir'e büyük göç veren köyün 2013 ADNKS verilerine göre nüfusu 305'dir.

Köyde yaşayan bazı ailelerin soyisimleri şunlardır: Aksoy, Aydın, Baran, Koçak, Sevim, Sevinç, Bağatur, Bahur, Kalyaz, Yalçın, Piral, Taşar, Taşkın, Şaşmaz, Koç, Hulak, Bozkurt, Coşkun, Talan, Pirbudak.

Seçİm Sonuçları

22 Temmuz 2007 Milletvekili Seçimleri
Parti / Bağımsız AdayOy
AKP136
M.Nezir Karabaş (DTP)17
CHP7
Toplam160
12 Haziran 2011 Milletvekili Seçimleri
Parti / Bağımsız AdayOy
Hüsamettin Zenderlioğlu (BDP)72
AKP61
Edip Safder Gaydalı16
BBP4
Saadet3
TKP2
MMP1
DSP1
Millet1
Toplam161

Yorum Ekle

blog comments powered by Disqus